TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A ZSÍRÉGETÉSRŐL II.

AHÁNY FORRÁS, ANNYIFÉLE NÉZET – A 21. SZÁZADBAN AZTÁN EMBER LEGYEN A TALPÁN, AKI ELIGAZODIK AZ INTERNETEN OLVASHATÓ INFORMÁCIÓK KÖZT! GYAKRAN MÉG A NAGY TUDÁSÚ, HITELES SZAKEMBEREK IS ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEN VANNAK, MI HASZNOS ÉS MI AZ ÁTVERÉS A ZSÍRÉGETÉS TÉMAKÖRÉT ILLETŐEN, BÁR ENNEK INKÁBB AZ LEHET AZ OKA, HOGY KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK – MÁS ÉS MÁS BEVÁLT MÓDSZEREKKEL. ÁM AKAD NÉHÁNY KÉRDÉS, AMIBEN AZT HISZEM, EGYETÉRTHETÜNK!
A legtöbb látszat – kampányszerű – csodadiéta valamilyen termék köré épül. „Szedd be ezt, kend be magad ezzel, vagy használd ezt a terméket a lokális zsírégetéshez” (amiről már tudjuk, hogy nem létezik). És olyasmivel folytatódik, hogy nem kell változtatnod az étkezéseden, vagy többet mozognod (na jó, maximum napi 5 percet), vagy ha mégis, akkor viszont az életmódodra tekintet nélkül, például „ne egyél este 6 után”.TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK BEKAPKODÁSA EDZÉS NÉLKÜL?Ahogy a nevükben is benne van, ezek a termékek csak a helyes étkezés kiegészítését szolgálják! Gyakran fordulnak hozzám is, azzal a kérdéssel, „Milyen zsírégetőt vegyek, mit ajánlasz?” – Mindig azt válaszolom, hogy amíg a mozgás és a táplálkozás nincs teljesen rendbe téve – semmit! Nem csodaszer egyik sem, viszont, ha már egy ideje kitartóan sportolsz és odafigyelsz az étkezésedre, akkor egy löketet adhatnak a céljaid eléréséhez, így hasznosak lehetnek, ha:
  • szeretnéd egy kicsit felpörgetni az edzésed (edzés előtti stimulánsok);
  • kitolnád az izomfáradtság kialakulását (béta-alanin, kreatin, citrullin, glutamin);
  • nem bírsz elég fehérjét bevinni a normál étkezéseiddel (különböző fehérjeporok);
  • rohanós a napod, instant étkezésre van szükséged menet közben (energia szeletek, étkezés helyettesítők);
  • stagnál a fogyásod és egy újabb lendületre vágysz (zsírégetők, vitaminok);
  • erősítenéd az ízületeid (ízület- és porcvédő készítmények).
Valahogy úgy tudnám a hatásukat szemléltetni (megfelelő étrend és mozgás nélkül), mintha megfáznál, nyakra-főre innád a mézes-citromos teát, esetleg még antibiotikumot is szednél és mindeközben egy szál semmiben rohangálnál a mínuszokban! Tehát rontani nem fog a helyzeten, esetleg konzerválja a már kialakult állapotot, de szembetűnő változást ne várj tőle!„ESTE 6 UTÁN MÁR NE EGYÜNK!”Ez az egyik kedvencem! Különben sem tudom komolyan venni azokat a „mély” eszmefuttatásokat, ahol korra, nemre, és egyéb (élet)körülményekre tekintet nélkül írnak KONKRÉT szabályokat.Egyrészt…Jómagam például sokszor délután – munka után – sportolok, ami azt is jelenti, hogy 18 órakor még épp az edzésem kellős közepén járok. Tehát akkor a vacsit buktam, és mivel mozgás előtt 2-3 órával már nem nagyon eszem, gyakorlatilag 14-15 óra körül ehetek utoljára. (?!)Másrészt…Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben nem 8 órakor tértek nyugovóra, hanem minimum olyan 10-11 fele, így ha betartanánk ezt a fix időlimitet, sokunk esetében az utolsó étkezés és a lefekvés -18 és 22-23 óra – között akár 4-5 óra is eltelne! Holott 3 óránként ajánlatos enni!Annyiban módosítanám ezt az étkezési tanácsot – ha már mindenképp ragaszkodunk hozzá -, hogy a lefekvés előtti 4 órábanmár ne nagyon fogyasszunk szénhidrátokat (főleg egyszerűeket!), hanem főként fehérjét! Pl.: egy könnyű saláta hússal, proteinturmix, túró, cottage cheese.
KIS SÚLYOKKAL MAGAS ISMÉTLÉSSZÁM – VALÓBAN EZ A SZÁLKÁSÍTÓ EDZÉS TITKA?
Amikor az „izom” szót használom, a férfiasan duzzadó bicepsz helyett, inkább arra az alap izomtömegre gondolj, amire mindenkinek szüksége van a járáshoz, ahhoz, hogy felemelje a bögréjét vagy, hogy reggel – a hasizmai segítségével – fel tudjon kelni az ágyból! – Így talán kevésbé ijesztő a téma!Sajnos még mindig sok nő szájából hallom a kétségbe esett tiltakozást, amikor az 1-2 kilós kézi súlyoknál nehezebb ellenállásra próbálja őket rávenni az edzőjük; „De hát én nem akarok férfiasan izmos lenni, vagy megnőni!!” – Nem fogsz!Ha viszont túl alacsony intenzitást választasz, se fejlődni, sem pedig fogyni nem tudsz! Elárulom, hogy minél izmosabb valaki, annál több zsírt képes elégetni a szervezete! Ezért azt javaslom, hogy nyugodtan válaszd, edzettségi szintednek megfelelően, a maximális súly 80-100%- át, és azzal végezz közepes ismétlés számú (8-12) gyakorlatot! Hidd el, ez be fogja indítani a zsírvesztést!Mindannyiunk vágya egy esztétikus, egészséges, alacsony zsírszázalékú testben élni. Ezért sokszor hajlandóak vagyunk bármit megtenni! Ne felejtsük el azonban, hogy mindezt a média, és a fitneszipar is felhasználja – ellenünk. Ne dőlj be a látszatmegoldásoknak, légy tudatos!
Plézer Panna
Sportedző

Leave a Comment