Lélekbe mártott” ecset és fotórealizmus

Kétségtelen, a Széchenyi Általános Iskola aulája jó úton halad afelé, hogy egy népszerű és elismert kiállítóhely legyen. Az elmúlt évben nívós kiállításoknak adott otthont, s a jelenlegi, nemkülönben érdekes – néhol egyenesen unikumnak számító képekkel szerkesztett – tárlatot is érdemes megnézni.

A két festőművész, Varró Andrea és Benke László képei március 14-ig tekinthetők meg reggel 8 és este 8 óra között. Sándor Zoltán, az iskola igazgatója meleg szavakkal ajánlotta a kiállítást. Elmondta, a megnyitókon az a nagyszerű, hogy lehet beszélgetni a művészekkel, lehetőség van akár egy alkalmi táraltvezetésre is. – A kiállított képek egy mesekönyvet nyitnak ki nekünk, s ha úgy hozza, a művészek még egy rendhagyó mesét is mondhatnak – kérte fel Andreát és Lászlót egy rövid bemutatkozásra.
v b kiallitas szechenyi 064Varró Andrea kőbányai lakos. Azt írja magáról, hogy a gyermekkori aktivitás, „az alkotás iránti vágy sokáig szunnyadt” benne, s ez a vágy csak két gyermeke megszületése után kezdett erősödni. „Gyermekeimnek meseképeket kezdtem festeni. Idővel már a család többi tagjának és később a barátoknak is kedveskedtem különböző támájú festményekkel” – vallja a kiállítási prospektusban.

– 2014 óta fest komolyan, töretlenül és nagy lendülettel alkot. Képei többnyire impresszionista hatásokat mutatnak, ami nem véletlen, hiszen ez a stílus, Monet, Toulouse-Lautrec képei voltak a kedvencei. A művészet számára csak egyszerűen öröm, önkifejezés – méltatta munkásságát Berkó Viktória .
v b kiallitas szechenyi 040
A hatás szinte kézzel fogható, színválasztása, komponálása egyedivé teszi munkáit. Lágy pasztellek, néhol hangsúlyos kontrasztok, a héttérbe olvadó vagy éppen abból kiemelkedő mozgalmas formák uralják képei többségét.

– A közös kiállításra Benke László alkotótársam kért fel, s ezt nagy örömmel fogadtam. A képeim javát hoztam el a bemutatkozásra, de tudni kell, hogy többféle technikát – üveg- és selyem festés – is kipróbáltam, de a vászonnál maradtam meg. (Bár kérdésünkre elmondta, azért selymet is fest alkalom adtán – kiemelés tőlem, O.Gy.) Általában igaz a művészetekre, hogy az alkotások nem csak a létrehozónak jelentenek örömöt; ez átsugárzik a képeken, más műveken, s tesz teljessé egy pillanatot a befogadó életében is. Amióta a festéssel foglalkozom, kiteljesedett az életem. Amikor az ember leül dolgozni, a lelkébe mártja az ecsetet, s amit ott felvesz, azt viszi át a vászonra – mondta el hitvallását Varró Andrea.

Benke László az abszolút ellentét. No, nem az öröm megosztásában. Domináns, erős barnák adják az állatok, a természet jelenségeinek alapját. Képei, mintha fotográfiák lennének. Ő maga fotórealisztikusnak aposztrofálta ezt az alkotási módszert. Vonzódását ehhez a régi mesterek, mint Rembrandt vagy Vermeer képei adják.

v b kiallitas szechenyi 169– Alkotásainak kiinduló pontja mindig a valóság, a látvány. A természet szépsége vagy az emberi kultúra értékei kimeríthetetlen forrást jelentenek az alkotáshoz – mondta róla Berkó Viktória.

Benke László arra hívta fel a figyelmet, hogy a képek alatt, több helyen is, verseket olvashatnak a látogatók. – Ezek Szőke István Attila írásai, s az itt kirakott verseit a képeim ihlették – magyarázta a látványt.

A bemutatkozások után mindkét művész megajándékozta az iskola alapítványát egy-egy képpel.

A teljes cikk: http://www.10kerkult.hu/muvelodes-muveszet/25-kiallitas/10231-lelekbe-martott-ecset-es-fotorealizmus.html

Leave a Comment