Amatőr festőművész az SZGYF portáján

Minden a csokival kezdődött

Tavasszal új munkatársak tűntek fel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság központjának portáján, s az itt dolgozók közül sokan jutalmul csokoládét kaptak névnapjuk alkalmából és azért is, mert az átlagosnál szebben írnak alá. A munkatársak emellett megoldották a biztonságos beléptetést is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alkotó a legnagyobb csendélete előtt

A történtek ötletgazdája elsősorban Benke László biztonságtechnikai vezető volt és őt dicsérik azok a festmények is, amelyek a napokban kerültek fel az SZGYF aulájának falára. Alkotásait még azok is megcsodálják, akik korábban mérsékelt érdeklődést mutattak a képzőművészet iránt. Mert a látottak elgondolkodtatnak és gyönyörködtetnek is.

 

 

Benke László őstehetség, a családjában nem akadtak művészek. Szülei  egyszerű  emberekként gyárban dolgoztak. Két öccsével együtt hárman voltak testvérek. Legidősebb testvérként összetartotta a családot, törődött a fiatalabbakkal és segítette az életben való boldogulásukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden apró részletet érdemes megfigyelni a képeken

 

 

 

 

 

 

 

 

Mintha fotó lenne, de ez is egy kimunkált festmény

A maga számára is következetes utat választott. Volt vendéglátós, informatikus, a sport pedig gyermekkora óta fontos szerepet játszik az életében. Így vált személyi edzővé, kungfu oktatóvá, ami akkoriban még egyedülállónak számított Magyarországon. Majd testépítéssel is foglalkozni kezdett és bokszolni is szokott.

– A sport kitartásra nevel, de a tanulás is egész életen át tart – mondja, amikor bokros teendői ellenére is készséggel válaszol a feltett kérdéseimre.

Ki ne szeretne maradandót alkotni, olyasmit, amire a következő generációk is büszkék lehetnek? A festészet is ilyen. Benke László nyolc évvel ezelőtt vett ecsetet a kezébe. Annak idején egy barátja kérte meg, dekorálja már ki festményekkel az új konyhabútorát, mivel tudta róla, hogy jó a kézügyessége. A bútorfestészet végül elmaradt, de az érdeklődése megnőtt a festészet iránt. Olyannyira, hogy tanulmányozni kezdte a különböző technikákat, festészeti módokat, majd képezte magát Simon M. Veronika  és Gasztonyi Kálmánfestőművészek segítségével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benke László otthon, festés közben

Képei a valóságos látványon alapulnak. A festés számára önkifejezés is, és a legteljesebb harmónia. Ha meglát egy szép képet, rögtön arra gondol, azt ő miként festené meg. Olajtechnikát használ, s volt már több önálló kiállítása Budapesten és Székesfehérváron. A legnagyobb csendélete másfél éven át készült, s mostanában a Feszty-körkép egyik jelentős részletének megörökítésén dolgozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Benke László a fiára, Dominikra is büszke

Ha egy téma foglalkoztatja, képes otthon egész éjszaka is festeni. Szerencsére megértő társ, szerető család veszi körül. Feleségével immár huszonöt éve élnek boldogan. Fiuk, Dominik, édesapjával együtt dolgozik biztonságtechnikai tanácsadóként, egyébként fotó- és médiaszakon végzett. Több fotója is megihlette már édesapját, meg is festette azokat.  Nikolett, a lányuk nőtársai megszépítésével, sminkeléssel szeretne foglalkozni.

Benke László amatőr festőművész képei remélhetőleg még sokáig láthatóak lesznek az SZGYF-ben. Festményeit a természet szeretete, a humánum hatja át.

– A művészet nem csak esztétikai élményt jelent, utat is a másik ember lelkéhez  – vallja.

A mi szívünkhöz ezt az utat már meg is találta.

Kép és szöveg:
Garamvölgyi Annamária fogyatékosságügyi referens
SZGYF Esélyteremtési Főosztály – Fogyatékosságügyi Osztály

Leave a Comment